Witajcie.
Na zakończenie sezonu dyniowego mamy dla Was proste i bardzo smaczne ciasto, które w pełni zasługuje na uwagę. Przepis ten wydobywa idealnie smak naszego ulubionego warzywa. Ciasto ma ciepły, pomarańczowy kolor, który sprawia, że nawet najbardziej zimny i deszczowy wieczór staje się przyjemny. Przepis autorstwa Nigelli. Zapraszamy do gotowania.
Na zakończenie sezonu dyniowego mamy dla Was proste i bardzo smaczne ciasto, które w pełni zasługuje na uwagę. Przepis ten wydobywa idealnie smak naszego ulubionego warzywa. Ciasto ma ciepły, pomarańczowy kolor, który sprawia, że nawet najbardziej zimny i deszczowy wieczór staje się przyjemny. Przepis autorstwa Nigelli. Zapraszamy do gotowania.
Składniki:
240g miękkiego masła
175g brązowego cukru
skórka z jednej pomarańczy
3 jajka
400ml dyniowego puree
360g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka mielonego imbiru
Glazura:
sok z jednej pomarańczy
100g cukru
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180ºC.
2. Masło utrzyj z cukrem i startą skórką pomarańczową. Gdy masa będzie puszysta dodawaj kolejno jajka i dyniowe puree. Dokładnie wymieszaj.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i delikatnie wymieszaj z masą dyniową.
4. Przelej ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. U nas kwadratowa forma o boku 24 cm. Piecz ok 50 min (do suchego patyczka).
5. Przygotuj glazurę. W rondelku rozpuść cukier i sok pomarańczowy, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Zostaw do ostygnięcia. Polej glazurą ciasto.
Smacznego:)
Nasze oceny:
Basia: Wilgotne i bardzo smaczne ciasto. Glazura daje mu odpowiednią słodycz, ponieważ ciasto samo w sobie nie jest za słodkie. Polecam. Moja ocena 9/10.
Julka: Dyniowe.Pomarańczowe.Bardzo Pysznościowe. Moja ocena: 9/10.
ALE BOMBA! Muszę sie nauczyć robić to ciasto, koniecznie. I robić w przyszłości swoim dzieciom na halloween! :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj bo szybko się je przygotowuje i smakuje naprawdę dobrze:)
Usuń